Hård kritik mot åklagare i sexualbrott

Fler sexualbrottsutredningar som lagts ner tas sedan upp igen jämfört med andra brottsutredningar. Det här är något som nu kritiseras från flera håll. Kritikerna menar att sexualbrottsutredningar ofta läggs ner för lätt. Monica Dahlström-Lannes har själv jobbat med att utreda sexualbrott mot barn. Nu är hon styrelseledamot i Ecpat som jobbar med att förebygga sexualbrott mot barn. Hon tillhör en av kritikerna.

- När jag utbildade poliser kom en gång en kvinna med ett fall som lagts ned trots att det enligt henne fanns mycket material i fallet. Hon tog fallet till en åklagare som väckte åtal, och trots att inget nytt material tillkommit blev domen fyra års fängelse.

I Monica Dahlström-Lannes jobb har hon träffat många duktiga utredare och hon säger att Sörmland är ett föredöme. Däremot har hon sätt många dåliga exempel på andra håll. Anledningen att fallen läggs ner för snabbt tror Monica Dahlström-Lannes har att göra med att det är just jobbiga brott.

Monica Dahlström-Lannes säger att det finns åklagare som är riktigt dåliga. Hur en sexualbrottsutredning sköts är fullständigt godtyckligt beroende på hos vilken åklagare man hamnar, anser hon. 17 procent av de nedlagda sexualbrottsmål som prövats fick åklagarna bakläxa och måste återuppta utredningen. Det Eskilstunabon Monica Dahlström-Lannes säger att hon inte är förvånad.

För att komma till rätta med problemet med nedlagda sexualbrottsutredningar som tas upp igen tror Monica Dahlström-Lannes helt enkelt att det behövs fler poliser och åklagare som är bättre utbildade. Det här är något som Ecpat jobbar för och hoppet finns för framtiden.

Statistik visar att åklagarkammaren i Eskilstuna har fler utredningar av misstänkta sexuellbrott som leder till åtal eller straff än riksgenomsnittet. 61 procent av utredningar om sexbrott mot barn leder till åtal eller dom, mot 41 procent i landet. Samma utveckling gäller utredningar som gäller vuxna. Det säger chefsåklagare Ulf Ståhlhane.

- Vi har en utredningsmetod som är väl genomförd och har en god samverkan mellan åklagarkammaren, socialtjänst, psykiatrin och polisen och den är inte lika utbyggt på andra ställen. Vi fångar upp signaler som kommer fram i skolan hos socialtjänsten eller i fritidsaktiviteter.

- När misstankar kommer fram hanteras detta i de samverkans grupper vi har. Vi genomför förhör med barn och har videodokumentation och duktiga förhörsledare, säger chefsåklagare Ulf Ståhlhane.

Hanna Bromö
hanna.bromö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista