HD tar ej upp fall med barnhemsbarn

Föreningen Stulen Barndom kommer förmodligen att driva fallet där tre personer från Sörmland, tillsammans med 29 andra, lämnat in en grupptalan mot staten, vidare till Europadomstolen.

En del av personerna i föreningen blev tvångsomhändertagna på grund av att deras mödrar var frånskilda, ensamstående eller fattiga och stämningen handlar om att föreningens medlemmar menar att de blivit utsatta för dålig behandling under sin tid på barn- och fosterhem.

Tidigare har både tingsrätten i Stockholm och hovrätten beslutat att inte pröva det hela, och senast idag även Högsta Domstolen. Men enligt en av de berörda sörmlänningarna kommer man förmodligen driva frågan vidare. Han säger att det är märkligt att inte staten tar ansvar för det som hänt, och att det känns viktigt att föra det hela vidare eftersom han, och de andra, vill ha upprättelse.

Föreningen Stulen barndom som har krävt sammanlagt en miljon kronor per person och år som de varit placerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista