Stora mängder antidepressivt i Vingåker

Det säljs stora mängder antidepressiv medicin på apoteket i Vingåker. Det visar statistik som Radio Sörmland låtit apoteket ta fram. Bara i två andra kommuner i Sverige säljs det mer medicin mot depression.

Statistik från försäkringskassan visar att antalet utbetalda sjukpenningsdagar varit runt 60 stycken per invånare de senaste åren, det är runt 20 procent högre än riksgenomsnittet.

- Det måste vi jobba med. Det är viktigt både ur den enskilda individens perspektiv och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, socialchefen i Vingåker Ingvar G Wahlström.

Möjlig förklaring
Det stora ohälsotalet kan vara en förklaring till den stora försäljningen av antidepressiva läkemedel i Vingåker. Siffror från i fjol visar att det i bara två andra kommuner i landet säljs mer antidepressiva medel per invånare. 800 normaldoser togs varje dygn i Vingåker förra året vilket motsvarar nästan var tionde person i kommunen.

Men om det här skulle kunna vara en direkt följd av det höga ohälsotalet vill inte socialchefen i Vingåker dra några slutsatser om.

Invånarna förvånade
De flesta på stan i Vingåker är förvånade över att det används så mycket antidepresesiva medel i kommunen.

- Jag vet inte varför för det här är en så lugn och fridfull plats. Då skulle man i så fall behöva äta mer medicin om man bodde i Stockholm, säger Raul Fritzen som bor i Vingåker.

Anders Molin
anders.molin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista