Högre doser antidepressivt i Vingåker

Det säljs stora mängder antidepressiva mediciner på apoteket i Vingåker. Förklaringen kan vara att man i Vingåker skriver ut högre doser än i andra delar av landet, det menar läkarna på vårdcentralen.

Vingåker har en av de högsta försäljningarna av medicin mot depressioner i landet. I bara två andra kommuner säljs det mer. Och enligt läkarna själva skriver man ut högre dygnsdoser av antidepressiva medel till sina patienter än man gör på många andra håll i landet.

­­­­- Väldigt många i landet nöjer sig med att patienterna mår bra tror jag. Här har det varit tradition att optimera patienterna, man ska må helt bra, säger distriktsläkaren i Vingåker Eje Lövdahl.

Rekommenderad dos
FASS, sammanställningen av fakta kring olika läkemedel, har en rekommenderad dos för antidepressiva medel. Men den dos som skrivs ut av läkare kan ofta under åren utvecklas till att bli betydligt högre än den rekommendationen.

Psykiatrin i Katrineholm och Vingåker har varit tidiga med detta och det har man påverkats av på vårdcentralen menar läkarna. Eje Lövdahl tror också att man på andra håll i landet ofta skriver ut för låga doser.

­- Definitivt. Det är också en tradition i Katrineholm och Vingåker att man behandlar en person med depression eller depressiva tillstånd som till exempel sociala fobier tvångssyndrom och panikångest med flera olika antidepressiva läkemedel samtidigt. Då blir det genast väldigt höga dygnsdoser per patient.

Så det här att ni i Vingåker ligger tredje högst i landet i försäljning av antidepressiva läkemedel, det är inget ni oroas av?

- Absolut inte i det här fallet.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista