Antidepressiva mediciner ökar bland barn

Försäljningen av antidepressiva läkemedel till barn och ungdomar ökade stort under förra året. För barn i åldrarna 5 till 14 år var ökningen 15 procent och bland ungdomar mellan 14 och 19 år var ökningen hela 25 procent i Sörmland.

Läkemedelsanvändningen mot depressioner har ökat bland barn och ungdomar i flera år. Och under 2004 var ökningen så mycket som 25 procent för ungdomar i övre tonåren.

– Jag är inte förvånad över det. Efterfrågan är större och vi märker mer av de behov som finns. Föräldrar och skolpersonal uppmärksammar också de här behoven. Det efterfrågas mer och med all rätt, säger Anders Falk som är överläkare på barn och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna.

Om man förutsätter att doseringen var normal, visar ett överslag att ungefär 200 barn och ungdomar dagligen fick någon slags antidepressiv medicin i Sörmland under förra året.

Europeisk varning

Men de flesta läkare verkar överens om att det är rätt utveckling och Anders Falk har tidigare gjort uttalanden om att man borde medicinera mer. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten har också varnat för att antidepressiva mediciner kan orsaka självmordsförsök bland barn och att de ska skrivas ut med försiktighet.

– Det är ju bra att man varnar och uppmanar till försiktighet. Vi är återhållsamma och det är ingen förstahandsåtgärd från vår sida. Om det är avgörande för en ungdoms fungerande vardag och normala utveckling i dom kritiska tonåren, då kan vi inte frånhända oss det här hjälpmedlet.

Utökad skolsjukvård

Anders Falk skulle vilja att skolsjukvården byggdes ut mer, på det sättet skulle man kunna fånga upp många fler tidigare och slippa medicinera i ett senare skede.

– Framförallt om man kommer åt dom som har neuropsykiatriska störningar tidigare i livet så är det mycket mindre risk att det blir komplikationer med depression, ångest, fobier och annat.

Kommer vi in tidigare blir det mindre förskrivning av mediciner, säger Anders Falk.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista