Lodjuren blir fler i Sörmland

Lodjuret är på väg tillbaka i Södermanland. Omkring 15 till 20 lodjur finns här enligt beräkningar som länsstyrelsens gjort. I år väntas ytterligare tre kullar med lodjursungar.

Tre lodjurskullar föddes sommaren 2005, säger länsstyrelsens rovdjursansvarige Per Folkesson till Sörmlands Nyheter och han är säker på ytterligare tre i år.

Länsstyrelsen vet att det finns lofamiljer på tre håll i länet: norr om Gnesta, norr om Katrineholm och väster om Eskilstuna.

Folkesson säger till Södermanlands Nyheter att de skygga lodjuren är helt ofarliga för människor. I sällsynta fall har det förekommit att lo tagit jakthundar.

Lodjuren är fridlysta. Naturvårdsverket har dock godkänt skyddsjakt i vissa län på ett begränsat antal djur. I Södermanland har inte skyddsjakt godkänts, ändå försvann ett radiomärkt djur förra vintern. Senare hittades radiohalsbandet avklippt.

– Den olagliga jakten är det största hotet mot våra rovdjursstammar, säger Folkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista