"Varför lyssnar inte läkarna?"

Lena Westin, som bland annat jobbar med information om beroende och biverkningar av läkemedlen är mycket kritisk till att det skrivs ut så mycket antidepressiva läkemedel i Sörmland.
– Jag tycker att det är skrämmande att det är en ökning trots att läkemedelsverket varnat för en ökad utskrivning.

Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat om tidigare så såldes mest antidepressiva läkemedel bland länets kommuner, i Vingåker, under förra året. I gruppen barn och ungdomar är ökningen snabbast. För barn i åldrarna 5 till 14 år var ökningen 15 procent och bland ungdomar mellan 14 och 19 år var ökningen hela 25 procent, enligt Apotekets försäljning.

- Jag tycker att det är skrämmande att det är en ökning trots att läkemedelsverket varnat för en ökad utskrivning. Varför lyssnar inte läkare på detta. Det är så många barn och ungdomar som mår dåligt av preparaten. Man blir förvånad av att läkarna inte tar till sig detta. Är det verkligen läkemedel unga behöver eller hjälp, säger Lena Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista