Landshövding positiv till större regioner

Under tisdagen presenterade den statliga ansvarskommitténs förslag på nya storregioner, och för Sörmlands del innebär det en sammanslagning med flera andra län. Landshövding Bo Könberg är positiv till en sammanslagning.

- Varje dag så pendlar många både ut och in i länet, och jag tror att kollektivfrågorna skulle lösas bättre med en större enhet, säger Bo Könberg

Tanken med förslaget är att de nuvarande länen ska slås ihop till mellan 6 och nio nya storregioner. Varje sådan region ska ha mellan en halv miljon och två miljoner invånare. Dessutom ska de motsvara en framtida arbetsmarknadsregion.

För Sörmlands del innebär det förmodligen en hopslagning med Uppsala och Västmanland, samtidigt som nuvarande Stockholms län blir en separat region, eftersom farhågan annars är att Mälardalen skulle bli för röststarkt i förhållande till övriga landet. Men Bo Könberg hoppas trots allt att Stockholm inte ska bli en separat region.

Kriterierna för de nya länet är även att det ska finnas minst ett universitet och ett universitetssjukhus i varje län. Bo Könberg tror inte att de mindre sjukhusen i en ny storregion kommer bli lidande om det blir en ny storregion.

Björn Söderbergh
bjorn.soderbergh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista