"Större region nödvändig för välfärden"

Under tisdagen kom den så kallade ansvarskommitténs slutbetänkande. Det är landshövdning Mats Svegfors som lett arbete när det gäller hur Sverige ska se ut i framtiden med tanke på regionindelningen.

- Ska vi klara välfärden på sikt så har vi paradoxen att trygghet förutsätter förändring. Sjukvården är nästan en tredjedel av den offentliga verksamheten och landstingen förlorar mer och mer av sin handlingsfrihet i och med litenheten, säger Mats Svegfors.

Det var en enig kommitté som under tisdagen presenterade ett förslag för hur Sverige ska delas upp i större regioner. De kunde inte visa upp någon karta för exakt hur regionerna kommer se ut, men de kommer bli betydligt större än idag. Men bland de Eskilstunabor som Radio Sörmland har pratat med är åsikterna om den nya storregionen delade.

- Det låter inte som någon bra idé, jag tror det blir för stort, säger en Eskilstunabo.

Tanken med förslaget är att de nuvarande länen ska slås ihop till mellan sex och nio nya storregioner. Varje sådan region ska ha mellan en halv miljon och två miljoner invånare. Dessutom ska de motsvara en framtida arbetsmarknadsregion.

För Sörmlands del finns det tre alternativ, antingen blir hela Mälardalen en region, eller så blir Sörmland, Västmanland och Uppsala län en region. Det tredje alternativet är en region som omfattar Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro, Värmland och Gävleborgslän, men inte Stockholm. Det sistnämnda är ett förslag som Hans Ekström, som är ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna, inte tycker är särskilt bra, istället förespråkar han en enad Mälardalsregion.

- Här rör sig människor mer och mer, och lever hela sina liv i denna region, då blir det onaturligt att tillhöra samma region som de i Värmland nära Norge, säger Hans Ekström.

Sörmlands Landshövding Bo Könberg uppskattar inte heller idén om en Mälarregion utan Stockholm.

Det hela är en diskussion som pågått under mycket lång tid, och bakom rapporten ligger närmare 40 års utredande även om det arbete som presenterades under tisdagen startade 2003. Men nu har tiden helt plötslig blivit knapp för att dela upp Sverige i sex till nio så kallade regionkommuner i stället för dagens län.

Redan nästa år bör landstingen ha bestämt sig för vilka som ska slås ihop. År 2014 ska de nya regionerna har börjat fungera. De nya Regionkommunerna ska bland annat få ta över statliga uppgifter när det gäller den regionala utvecklingen. Det handlar till exempel om fördelningen av EU:s strukturfonder och länsanslag, till exempel företagsstöd, och regional trafikplanering.

Därmed, menar kommittén, kommer medborgarnas inflytande över sin region att öka. Samtidigt innebär en större region att väljarna rent geografiskt kan komma att hamna längre från makten men det anser Bo Könberg inte är någon risk.

Anledningen till att de nya regionerna ska införas är bland annat att sjukvården ska bli effektivare och lättare att planera med ett större patientunderlag. I varje regionkommun ska det i framtiden finnas ett regionsjukhus, och för Sörmlands del kommer det förmodligen finnas antingen i Uppsala eller i Stockholm. Därför har det funnits farhågor om att sjukhusen i Sörmland ska bli lidande, men det är något som landshövding Bo Könberg tillbakavisar.

Björn Söderbergh
bjorn.soderbergh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista