Volvo trea i världen på lastmaskiner

Volvo CE med verksamhet i Eskilstuna blir världens tredje största tillverkare av anläggningsmaskiner genom köpet av amerikanska Ingersoll Rands. När affären genomförts har Volvo bara amerikanska Caterpillar och japanska Komatsu före sig.

På två veckor har Volvo satsat 17 miljarder kronor av den kassa som många kastat lystna blickar på. Först lade Volvo ett bud på resterande 80 procent av aktierna i Nissan Diesel på 7,5 miljarder kronor och nu spenderas 9,2 miljarder på Ingersoll Rand med 2 000 anställda. Och det är knappast slut med det.

Även om diskussionerna med kinesiska lastbils- och busstillverkaren Dongfeng går i lås bedömer Volvochefen Leif Johansson inte den som det sista företagsköpet. 

– Konsolideringen i den här branschen fortsätter, sade Johansson vid den presskonferens där han redovisade motivet för förvärvet.  

Ingersoll Rand Development beskrivs som världsledande på tunga anläggningsmaskiner för väg- och markarbete med en omsättning på sex miljarder kronor och ett rörelseresultat på drygt 700 miljoner 2006.  

Förvärvet, som ska vara genomfört under andra kvartalet, ger därmed också Volvo Construction Equipment (VCE) en världsledande ställning, understryker Johansson.   VCE:s vd Tony Helsham framhåller att det kompletterar Volvos produktprogram och ger goda tillväxtmöjligheter när gemensamma återförsäljarnät i Nordamerika, Europa och Asien kan utnyttjas.  

Samordningsvinsterna uppskattas komma att uppgå till 600 miljoner kronor om året inom en femårsperiod

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista