Skolverket kritiserar Eskilstunaskola

Skolverket kritiserar nu Eskilstuna kommun för att ha behandlat en elev som gått på Slottsskolan kränkande, och för att inte i tillräckligt hög grad ha motverkat att eleven for illa. Det hela handlar om en kille som till för något år sedan gick på mellanstadiet på skolan.

Enligt pojkens föräldrar så ska deras son under flera år ha kränkts av andra elever på skolan, både genom att ha blivit retad och slagen. Kränkningar som han ska ha mått mycket dåligt av.

Vid flera tillfällen försökte föräldrarna göra något åt situationen, bland annat genom att ha möten med skolledningen om det hela, men det här ska inte ha hjälpt nämnvärt menar de. Pojken tvingades därför i sexan byta till en annan skola.

Skolan å sin sida menar att pojken haft problem med sitt humör, och att han när han blivit arg ibland tagit till våld.  Skolledningen menar också att den har arbetat med att försöka få honom att bli accepterad.

Men enligt föräldrarna ligger alltså inte problemet hos pojken, utan på hur skolan hanterat situationen, när han blivit systematiskt mobbad där. Och det håller Skolverket till viss del med om.Verket menar nämligen att kommunen inte i tillräcklig grad motverkat kränkningarna eller att kommunen gjort vad man skulle för att lösa elevens situation.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista