Slutlig röstsammanräkning klar

Den slutliga sammanräkningen av rösterna i kommunfullmäktigevalen i Sörmland blev klar idag. I tre kommuner ändras mandatfördelningen jämfört med dom preliminära uppgifter som kom fram valnatten. Det gäller Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta.
I Eskilstuna mattas socialdemokraternas framgång av något när den slutliga sammanräkningen nu är klar - socialdemokraterna tappar ett av dom två mandat partiet under valnatten såg ut att öka med jämfört med förra valet och landar nu på 37 mandat. Mandatet går till kristdemokraterna men påverkar inte socialdemokraternas möjlighet till fortsatt majoritet tillsammans med vänstern. Också i Strängnäs tappar socialdemokraterna ett mandat jämfört med valnatten vilket innebär att partiet där går mot rikstrenden och backar jämfört med förra valet. Moderaternas fall i Strängnäs mildras samtidigt från minus fyra till minus tre mandat. I Gnesta stärks miljöpartiets vågmästarroll sedan man tagit ett mandat från centern. Bland övriga partier i kommunfullmäktigevalen i Sörmland är lokala Alternativ 2000 störst med 1969 röster följt av Sverigedemokraterna. Men medan Alternativ 2000 kommer in med 9 ledamöter som näst största parti och vågmästare i kommunfullmäktige i Flen så blir Sverigedemokraterna helt utan representation eftersom deras 1237 röster är spridda på fyra kommuner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".