Gubbvälde i fullmäktigeförsamlingarna

Kommunpolitiken i Sörmland den kommande mandatperioden är inte bara mansdominerad, det är också de äldre generationerna som helt dominerar kommunernas fullmäktigeförsamlingar. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Sörmland gjort.
I den kartläggning som Sveriges Radio Sörmland har gjort efter valet syns tydligt att yngre politiker har haft svårt att ta sig in i sina respektive fullmäktige. Undantag är Oxelösund och Eskilstuna, där runt var femte fullmäktigeplats innehas av ledamöter som är 36 år eller yngre. Men regeln i länets övriga kommuner är annorlunda. Exempelvis är åtta av tio ledamöter i Gnesta äldre än 51 år, och i Trosa är mer än var fjärde ledamot i kommunfullmäktige äldre än 65. Där är färre än 3 procent yngre än 37 år. Sibell Gylmaz och Peter Engkvist är ovanliga. De är unga och politiker. Sibell Gylmaz moderat och 19 år och Peter Engkvist är 22 år och socialdemokrat. De har båda just blivit invalda i kommunfullmäktige i Eskilstuna. De tror båda att det är bra för politiken att ungdomar engagerar sig politiskt. De säger också att de trots att de är från olika partier stöttar varandra som ungdomar i kommunfullmäktige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".