Grodtunnlar ska rädda grodor vid vägar

Vägverket vill bygga fler grodtunnlar för att rädda grodorna längs vägarna i Sörmland. Därför startar Vägverket en inventering av flera vägavsnitt.

– Vi vill komma åt information om var grodorna korsar våra vägar, säger Elinor Caruth, miljöspecialist på Vägverket Region Mälardalen. På våren vandrar grodorna för att ta sig till andra dammar eller vattendrag och lägga äggen. Då om de går över en väg, så blir de dödade och det vill vi komma åt.

Det här ingår i Vägverkets drive att skapa alternativa passager för grodor och salamandrar, som är fridlysta.

I Sörmland finns ännu inga grodtunnlar, men en är på väg. Längs väg 53 vid Lidsjön i höjd med Råby, ska det byggas en grodtunnel nästa år. Fångstarmen kan bli upp till 600 meter på vardera sidan vägen, med flera tunnlar, så att grodorna kan ta sig levande till och från dammen under parningstiden i mars, april och maj.

Men det räcker inte. För att rädda flera av de olika grodarterna behöver Vägverket få in uppgifter från kommuner, miljövårdsföreningar och lokalbefolkningen i länet. Och det är under parningstiden som Vägverket måste få in tips på vilka vägavsnitt grodorna passerar.

Bo Hazell
bo.hazell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista