Framgångsrikt första år för Kvinnobo

16 bostadslösa kvinnor har fått hjälp genom projektet Kvinnobo som startade för ett år sen. Men många stor också i kö utan att få en bostad.

Kvinnobo är några lägenheter i Råbergstorp i Eskilstuna som kommunen använder till kvinnor som av olika anledningar inte kan få en egen bostad.

Ulla Trygg är enhetschef på Eskilstuna kommun och hon är nöjd med projektet.

– Ja så här lång är vi det naturligtvis men det är inget färdigt än. Verksamheten växer och förändras hela tiden med dom brukare som är där så det är inget statiskt.

Av kvinnorna på Kvinnobo så har några haft problem med droger, andra med ekonomin och andra har utsatts för hot eller våld. Enligt socialstyrelsen så fanns det för något år sen över 500 hemlösa sörmlänningar, flest i Eskilstuna med cirka 330.

Kommunen har sen dess ökat antalet bostäder för hemlösa och har idag över 200 bostäder för män och kvinnor som inte klarar att lösa sin bostad själv. Men alla får inte hjälp.

– Jag tror att vi har cirka 30 till 40 personer som väntar på boende men alla dom är inte helt bostadslösa.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista