Synskadad polisanmäler eget förbund

Sverigefinska Synskadadeförbundet i Eskilstuna polisanmälts för bidragsfusk av en av sina blinda medlemmar, Marjatta Piippo, som anser att de seende gör av med de blindas pengar.

– Det här är en ren vanlig finsk verksamhet, säger Marjatta Piippo. Man kan lika gärna gå med i finska föreningen borta i Årby och ånjuta samma regler och principer.

I Sverigefinska Synskadadeförbundet i Eskilstuna är bara fyra av drygt 50 medlemmar helt utan syn och de flesta i föreningen har ingen synskada alls.

Marjatta Piippo gick med i Synskadades förbund i Eskilstuna för en och en halv månad sen. Ganska snart förstod hon att de flesta av medlemmarna hade en bra syn och inte alls en allvarlig synskada som Marjatta själv, som varit blind sen födseln.

Föreningens pengar, som kommer från både kommunalt och statliga bidrag, används enligt Marjatta Piippo i första hand efter de seendes önskemål. Bland annat ville man göra en resa till Riga.

– De seende vill åka till shoppingresa till Riga. När de fick reda på att de var tvungna att betala ur egen kassa, då backade de.

Men Synskadades förbund i Eskilstuna tillbakavisar anklagelserna. Anja Niiraren, en av de seende och sekreterare i föreningen, menar att planerna var lösa och hur resan skulle betalas var inte bestämt. Men Anja Niiranen medger också att många som gått med i föreningen inte alls har någon synskada eller anknytning till någon med en synskada.

– De är hemma på dagen och har inget att göra. Många har och har haft alkoholproblem. Vi har gått med på att de sysselsätter sig med någonting.

– Jag har ingenting emot stödjande medlemmar, så länge de arbetar enligt de regler och principer som finns, säger Marjatta Piippo.

Anders Molin
anders.molin@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista