Ny form av "nattis" erbjuds i Flen

Flens kommun har beslutat att det nu ska vara möjligt att få barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Efter att frågan dök upp för ett år sedan, så har kommunen nu bestämt sig, det säger Lars Falk, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Flen.

- Vi har inriktat oss på att det ska finnas möjlighet att få hjälp på kvällar och helger, säger Lars Falk.

Nyligen slog Regeringsrätten fast att kommunerna inte har någon skyldighet att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Det var efter två fall i Strängnäs. Sedan dess har frågan debatterats flitigt, om det verkligen ska vara upp till varje kommun att besluta om det.

Katrineholm kommun beslutade nyligen att ta bort den från och med juli, för att spara pengar. Men Flens kommun gör alltså tvärt om, och satsar pengar på det här. Enligt Lars Falk så räknar inte kommunen med att det blir någon stor efterfrågan, men kanske 3-4 barn och sammanlagt en tjänst. Tanken är att barnen ska kunna tas om hand i sitt eget hem.

- Alla partier är nu inställda på det här, säger Lars Falk.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista