Stressen skadlig för ambulansförare

Stressen bland ambulanspersonalen i Eskilstuna har varit så stor den senaste tiden att personalen drabbats av arbetsrelaterade sjukdomar. Det visar en utredning som gjorts av yrkes- och miljömedicin i Örebro.

Det är fem gånger så vanligt att ambulansförare i Eskilstuna är drabbade av hjärtbesväret förmaksflimmer, som bland befolkningen i övrigt enligt undersökningen. Anne-Louise Kruse Persson är verksamhetschef på ambulanssjukvården i Sörmland.

– Jag såg det allvarligt och det var därför jag signalerade, även till vår ledning. Det är därför vi har gjort den här utredningen och även enkäter med ett och ett halvt års mellanrum.  

Hur har det kunnat bli så här illa?

– Det här beror ju på att vi fått mer att göra och det är framförallt helger och nätter. Det blir en stress i och med att vi har få ambulanser och att det väntar uppdrag för oss.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ska i morgon diskutera ett förslag om att förbättra arbetsmiljön, bland annat genom att anställa fler ambulansförare.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".