NTF: Dödsolycka kunde ha undvikits

Två person har hittills i år förolyckats i trafiken i Sörmland, och mycket talar för att den dödliga utgången i en av olyckorna kan bero på systemfel i vägnätet.

Det är slutsatsen i den granskning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort av samtliga dödsolyckor i landet under första kvartalet i år.

Olyckan inträffade i januari på väg 230 mellan Eskilstuna och Katrineholm, då en personbil körde av vägen och kolliderade med ett träd vilket ledde till att föraren avled.

Hastighetsgränsen är 90 km/tim på sträckan men NTF menar att hastighetsgränsen enligt krockvåldsprincipen inte borde överskrida 50 km/tim om sidoområdet består av träd. Sänkt hastighetsgräns eller ett mer förlåtande sidoområde hade kanske kunnat rädda förarens liv, menar NTF.

Hittills i år har 85 personer förolyckats i trafiken i hela landet. 60 procent av olyckorna kan bero på systemfel i vägnätet, enligt NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista