Underbemanning går ut över patienterna

Undersköterskorna på Mälarsjukhuset anser att de är underbemannade och att det får konsekvenser, både för patienterna och för personalen.

Siw Zetterwall och Britt-Marie Persson arbetar som undersköterskor på förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset.

– Det är väldigt stressande för man tycker inte att man räcker till för patienterna.

Som det ser ut idag jobbar tre barnmorskor och två undersköterskor under eftermiddags- och nattpassen.  Undersköterskorna önskemål är att det ska vara lika många sköterskor som barnmorskor så att de kan jobba som par.

På så vis får patienterna alltid träffa samma undersköterska och samma barnmorska. Siw och Britt-Marie hoppas nu att ledningen vidtar lämpliga åtgärder för att bli av med problemet.

– Att se över situationen hur vi har det på nätter och kvällar och verkligen se till att vi får en bemanning som fungerar för att tillfredställa patienterna.

Och från kvinnoklinikens ledning håller man med om att det borde finnas fler undersköterskor.

Mia Åhlund är vårdenhetschef för förlossningen, BB och gynavdelningen i Eskilstuna och hon menar att underbemanningen är ett resultat av att antalet födslar har ökat.

– Det är ju så att vi har ett ökat antal förlossningar. Det har sakta men säkert ökat dom senaste åren och vården har också ändrat karaktär. Många patienter behöver mycket närvaro av personalen. Jag tror att patienterna skulle gynnas av parvård men som läget är idag har vi inte ekonomi för det.

Hur kommer ni gå vidare med det här?

– Vår verksamhetschef har varit ledig några veckor. Så fort han kommer tillbaka får vi lyfta den här frågan och diskutera hur vi ska gå vidare. Det är klart vi ska göra det, säger Mia Åhlund.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".