Kjula öppnar dörren för hemlöst privatflyg

Stockholms enda flygfält för småplan försvinner vid årsskiftet 2008-2009, när avtalet mellan Barkarby flygklubb och Barkarby flygfält löper ut. Avtalet har sagts upp av Järfälla kommun. Stockholmsflygklubbens närmaste flygplats sen är Kjula i Eskilstuna. Flygplatschefen vid Kjula Jan Lönnborg är i princip positiv till att ta emot fler enmotoriga flygplan, även om det kommer att behövas en del förberedelser först.

Järfälla kommun äger större delen av marken inom Barkarbyfältet, och för att underlätta för kommunens exploatering av fältet, där det bland annat planeras ett äldreboende, sägs det arrendeavtal man har med flygklubben upp i enlighet med det det kalenderårsvarsel som finns.

Avtalet löper alltså ut sista december 2008. Barkaby har 150 flygplan, 82 hangarer och 900 medlemmar i klubben.  

Även om Jan Lönnborg flygplatschef vid Kjula är positiv till att ta emot flyg från Barkarby så är han osäker på hur många de kan ta emot i Kjula.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista