Handlare tar fortfarande ut kortavgifter

Trots att det i många fall inte är tillåtet att ta ut en extra avgift när kunder betalar med kort och att det länge varit känt, så tar flera sörmländska företag fortfarande en avgift vid mindre kortköp.

Enligt handlarna beror det på att bankernas avgifter i sin tur är för höga. Men kortavgifterna är inte populära hos konsumenterna.

– Jag tycker det är fruktansvärt onödigt. Onödigt när man ska köpa ett ciggpaket eller nånting och dom drar fem kronor på det, säger Eskilstunabon Sandra Bortoloni.

Bankavtal styr
Det som styr om ett företag får ta ut en extraavgift när någon handlar hos dem beror på det avtal de har med banken, men det är inte alla som följer avtalen. Oavsett avtalen, så är det aldrig tillåtet att ta ut sådana avgifter på Visa- korten.

Men handlarna försvarar sig, och menar att man tvingas till detta genom bankernas höga avgifter. Organisationen Svensk Handel tycker också att avgifterna i vissa fall är orimligt höga.

Ann-Louise Karlsson som driver café Tingsgården i Eskilstuna tar vid lägre belopp ut en kortavgift av kunderna.

– Vi känner oss tvingade att ta ut en avgift eftersom vi får betala avgifter till banken, säger hon.

”Orimliga bankavgifter”
Svensk Handel är emot extraavgifterna som en del handlare lägger på. Men Thomas Eulau, ansvarig för Svensk Handel i Stockholmsregionen, håller med om att kortföretagen och bankerna ibland debiterar handeln med orimliga avgifter.

– I vissa fall har affären nästan blivit helt olönsam för handlaren eftersom avgifterna har ätit upp en stor del av förtjänsten. Och så får det ju inte vara, säger han.

När det gäller kreditkort har vinsten ofta varit upp till 65 procent i förhållande till kostnaderna enligt organisationen. För bankkort har det varit cirka 47 procent.

Avgifterna sjunkit
Kortavgifterna är inte heller populära hos bankerna. Hans Kindahl, marknadschef på Eskilstuna Rekarne Sparbank men att avgifterna fortfarande är höga när det gäller småköp. Men i övrigt har bankernas avgifter vid kortköp sjunkit kraftigt de senaste åren, menar han.

Som kund kan man förvänta sig en avgift på omkring en krona, om man betalar med bankkort, där summan dras direkt. Tar affären mer än så, så tar man överpris, menar Hans Kindahl.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista