Lex-Maria för borrtappat provsvar

Ett provsvar som aldrig skickades eller kom fram med fax har nu lett till en Lex Maria- anmälan. Händelsen gäller en äldre kvinna som i december besökte kliniken för kirurgi och urologi på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Patienten, som sedan flera år behandlas för kronisk leukemi, undersöktes och ett vävnadsprov togs. Men provsvaren skickades aldrig via fax till Mälarsjukhuset där den ansvarige läkaren arbetade.

Av provsvaret framgick att patienten hade en tumör. När det upptäcktes att man missat i hanteringen av det inkomna svaret kallades patienten omgående för återbesök. Verksamhetschefen konstaterar att det besöket blev försenat med cirka två månader. Det är anledningen till att händelsen nu Lex Maria- anmäls. Det så kallade PAD-svaret (patologisk undersökning av vävnadsprov) inkom till mottagningen, och blev där signerat av läkare. Det skulle därefter överföras via fax till Mälarsjukhuset, eftersom den ansvarige läkaren vid denna tidpunkt arbetade där. Någon notering om att svaret mottagits på Mälarsjukhuset finns dock inte, och den uppföljning som skulle ske utifrån svaret blev därmed fördröjd. Patienten remitterades till Karolinska universitetssjukhuset för vidare omhändertagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".