Handels kritiserar förslaget om sjukintyg

Handelsanställdas förbund i Eskilstuna är kritiskt till regeringens förslag att arbetsgivare ska kunna kräva sjukintyg från första sjukdagen.
– Risken är ju stor att många går till sina arbeten trots att de är sjuka, säger Åsa Kratz som är fackligt förtroendevald inom Handels i Sörmland.

Redan i dag har vissa arbetsgivare via kollektivavtal rätt att begära sjukintyg från första dagen, men få utnyttjar den möjligheten. Det främsta motivet till lagförslaget är att arbetsgivare ska kunna agera förebyggande genom att följa upp anställda som ofta är sjuka.

Den borgerliga regeringen föreslår att alla arbetsgivare ska kunna kräva sjukintyg redan från första sjukdagen om det finns särskilda skäl, men Handelsanställdas förbund i Sörmland är kritiskt till förslaget.

– Det är ju inget som ska användas i tid och otid vad jag förstår. Det finns ju redan idag möjlighet att använda detta vid upprepad sjukdom. Arbetsgivaren har ju ett rehabiliteringsansvar och kan tillsammans med facken förhandla om att kräva ett läkarintyg, säger Åsa Kratz på Handels.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista