Missbrukare nekas vård

Missbrukare som söker hjälp för akut avgiftning i Eskilstuna har flera gånger nekats hjälp från sjukvården. Flera stödföreningar säger att situationen är värre än på länge.

Ewa som är engagerad inom Föräldraföreningen mot narkotika har flera gånger själv fått ta hand om sin sjuke son. Hon har fått beskedet att man inte kan bli akut inlagd ifall man inte har upprättat en plan för eftervård tillsammans sin socialsekreterare.

– Man tror ju att dom ska dö men man känner ju att det spelar ingen roll för jag har ju ingenstans att åka. Så det är bara att vänta ut och hoppas att dom överlever, säger Ewa.  

Två platser
Eskilstuna är en tungt belastad stad när det gäller missbruk av alkohol och narkotika, och trots att antalet missbrukare tros vara intakt eller till och med öka, så har möjligheten till akut avgiftning minskat dom senaste tio åren.

Idag finns endast två platser på vuxenpsyk reserverade för personer som behöver akut hjälp. För personer under 18 år så är vuxenpsyk inte ett alternativ och då återstår inget annat än den vanliga akuten. 

Att missbrukare behandlas på en avdelning för psykiskt sjuka istället för på en avdelning som är specialiserade på missbruk tycker stödföreningarna också är problematiskt. Särskilt eftersom det sen i december finns ett beroendecentrum i Eskilstuna, som är specialiserat på just missbrukarvård.

Brukarrådet besvikna
Inom det brukarråd som fungerade som remissinstans medan centret byggdes upp är besvikelsen stor över att dom ansvariga inte lyssnade på rådets krav om att all missbrukarvård ska ske på ett och samma ställe.

– Tyvärr så klappade dom oss på huvudet och sa att vi gör ett bra jobb men att idéerna var utopi enligt dom, säger Seppi Nowotny på Länkarna.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista