Oppositionen kritisk till missbrukarvård

Missbrukare som söker hjälp för akut avgiftning i Eskilstuna flera gånger nekats hjälp från sjukvården. Beroendecentret tar bara emot patienter på remiss, något som oppositionen i Landstinget är kritisk till.

– Att man startar ett beroendecentrum utan att ha tillgång till vårdplatser, det är direkt knasigt, säger Vänsterpartisten Lennart Clarstedt.

Sedan förra året finns tre beroendecentrum i Sörmland som är specialiserade på att behandla folk med missbruksproblem. Bakom centrumen står landstinget och respektive kommun, eftersom landstinget ansvarar för den akuta vården och kommunen för den sociala rehabiliteringen.

Inga akuta fall
Samma vårdavtal styr dom tre beroendecentrumen, men trots det skiljer sig arbetet mycket åt. I Nyköping sker all vård, både akut avgiftning och planerad avgiftning på centrumet, medan beroendecentret i Eskilstuna inte tar emot några akuta fall. De akuta fallen i Eskilstuna behandlas istället på vuxenpsyk.


I Nyköping har man däremot varit noga med att skilja missbrukare från andra psykpatienter dels eftersom man har tolkat det gemensamma vårdprogrammet som att det ska vara så, dels för att man anser att grupperna har så olika behov. Slutligen så har Nyköping en plats mer än Eskilstuna för akut avgiftning trots att Eskilstuna är en större stad med fler missbrukare.

”Katastrofal situation”
Flera stödföreningar i Eskilstuna kallar den nuvarande situationen i staden för katastrofal. De fanns med som remissinstanser när beroendecentret byggdes upp och ville att Eskilstuna skulle få en liknande utformning som Nyköping.

– Hade man lyssnat på Länkarna och Föräldrar mot narkotika hade man fått en annan bild, dom är mycket upprörda över det här.

Hälso- och sjukvårdsnämnden, har bett att få kommentera situationen efter helgen.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista