Krav på flytt för jobb gäller vissa

Från den 2:a juli måste många ta ett jobb långt ifrån hemorten, om man inte hittar ett jobb på närmare håll. Men det kan bli svårt att bedöma vilka, som måste göra det redan från den första arbetslösa dagen, menar Anders Ridelius, biträdande direktör på länsarbetsnämnden.

Idag har den som blir utan arbete 100 dagar på sig att söka jobb i sitt närområde, men reglerna skärps alltså från och med i sommar. Men inte för alla, menar Anders Ridelius.

– Om det finns någon i familjen där det krävs tillsyn för den personen, till exempel barn eller en funktionshindrad anhörig, en gammal mormor eller vad som helst, då är det inte att betrakta som lämpligt att personen arbetar och flyttar till annan ort.

Några gemensamma regler för beslutsfattarna om vad som anses som lämpligt arbete finns inte. Det handlar istället om individuella prövningar.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista