Reaktioner mot utförsäljning av Nyköpingshem

Nyköpingshem har fått i uppdrag att se över hur man ska kunna sälja ut delar av allmännyttan. Uppdraget som kommer från den borgerliga alliansen väcker reaktioner hos både Hyresgästföreningen och Nyköpingshem.

Bertil Axelsson är socialdemokrat och avgående ordförande för det kommunala bolaget Nyköpingshem. Han gillar inte det uppdrag som den borgliga alliansen nu ger bolaget att se över hur vissa delar ska kunna omvandlas till bostadsrätter.

Även Lars Sterner ordförande för Hyresgästföreningen Östra Sörmland ser med oro på utvecklingen. Hyresgästföreningen har ännu inte diskuterat hur man ska agera i den här frågan, men Lars Sterner nämner Västerås som exempel, där kräver hyresgästföreningen en folkomröstning i frågan.

Vid en undersökning som Hyresgästföreningen Östra Sörmland lät göra förra året så visade det sig att de flesta av Nyköpings kommuns invånare vill behålla sitt kommunala bostadsbolag. Lars Sterner menar också att vid ett möte som hölls med alla kommunpolitiker innan valet så var det inget av de lokala borgliga partierna som sa sig vilja sälja ut delar av allmännyttan.

Leif Larsson (mp) som tillsammans med de borgliga partierna nu styr Nyköping säger till Sveriges Radio Sörmland att de inte kommer att stå bakom en stor utförsäljning av Nyköpingshems bostadsbestånd utan att det handlar om små fastigheter som ska ombildas till bostadsrätter. Bertil Axelsson tror inte heller att det här är vad huvuddelen av befolkningen vill utan att det handlar är de borgligas ideologi som ligger bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista