Jägarna vinnare i ny rovdjursplan

Ingen varg i Sörmland och bara en mycket försiktig ökning av antalet lodjur fram till år 2010, det är vad länsstyrelsen redovisar i den förvaltningsplan för stora rovdjur som presenterades idag.

Mycket talar för att jägarnas krav på jakt av lodjur i Sörmland inom kort kommer att uppfyllas.

– Vi ser naturligtvis från länsstyrelsens håll att lodjursjakt är något som vi kommer att ha i Sörmland, säger Per Folkesson som är länsstyrelsens rovdjursansvarige.

Det är påtryckningsgruppen jägarna som till stor del fått sätta sitt signum på den förvaltningsplan för stora rovdjur som länsstyrelsen presenterade idag. Lantbrukare med djur finns också med och sist den naturintresserade allmänheten som vill kunna se rovdjuren i markerna, så kan planen sammanfattas.

Tre familjer
Idag finns det enligt beräkningar tre familjegrupper av lodjur i Sörmland - motsvarande 15 djur, inklusive ungar. Trots det låga antalet var talesmän för jägare före årsskiftet besvikna på att ingen jakt på lodjur tillåts i Sörmland, vilket det snart alltså kan komma att bli ändring på.

För länsstyrelsen vill fram till 2010 bara låta lodjurstammen öka från idag tre till fem familjegrupper vilket motsvarar 25 djur, sen kan det alltså enligt länsstyrelsen vara lämpligt med jakt.

Den rapport som rovdjursforskare vid SLUs forskningsstation Grimsö för ett par år sen tog fram visar att det finns plats för 17 familjgrupper av lodjur i Sörmland, om man enbart tittar hur mycket bytesdjur främst rådjur det finns i Sörmland. Forskarna räknade då inte in den ökande stammen av dovhjort som kan ge plats för ytterligare fler lodjur.

Bytesdjur
Men länsstyrelsen reserverar alltså bytesdjur som skulle kunna föda motsvarande 12 av dom 17 lodjursfamiljerna till jägarna - medan lodjursfamiljer får dela på de återstående fem. Trots det vill jägarna ha en skarpare rovdjurspolitik som tar ytterligare större hänsyn till jägarnas behov av fler rådjur.

– Vi vill ha en förändring av den nuvarande rovdjurspolitiken och också fått gehör för det, säger Sören Larsson, vice ordförande för Jägareförbundets Sörmlandavdelning.

För trots att de regionala målen som länsstyrelsernas tillsammans nu satt upp innebär att det totala målet på 300 lodjursfamiljer i hela landet inte kommer att nås år 2010 så sätter alltså länsstyrelsen i Sörmland jägarnas önskan om jaktbart vilt före en större ökning av lodjursstammen

– Det är så nu och även i framtiden att den största delen av byteskapaciteten kommer att tillfälla jägarna, säger Per Folkesson, länsstyrelsens rovdjursansvarige.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista