Landstinget svarar på missbrukskritik

Landstinget svarar nu på kritiken kring missbrukarvården i eskilstuna. Oppositionen i landstinget och flera stödföreningar har riktat skarp kritik mot att antalet vårdplatser för akut avgifting blivit färre i Eskilstuna och för att man inte har några vårdplatser för akut avgiftning på det nyöppnade beroendecentret.

Henrik Elmberg, centerpartist och ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, håller med om att det vore bra om platser för både akut och planerad avgiftning fanns på beroendecentret.

– Men jag vill understryka att i förra årets budget la vi ner ytterligare elva miljoner på psykiatri- och beroendefrågorna. Vi invigde beroendecentret i Nyköping andra halvåret och så sent som i december centret i Eskilstuna. Det har ju precis startats upp, säger Henrik Elmberg.

Men samtidigt har antalet slutenvårdplatser minskat?

- Det här är väl en utvecklingsfråga som vi får följa. Vi har precis nu i nämnden tagit beslut på att inrätta en speciell beredning som ska just följa psykiatri-och beroendefrågorna.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista