Alexandar Svitlica, 13 mål mot IVH Västerås

Guif klart för elitserien nästa säsong

Guif vann den avgörande kvalmatchen till elitserien mot IVH Västerås på hemmaplan på onsdagskvällen. Laget vann överlägset med 41-18. Därmed fortsätter Guif att spela i elitserien även nästa säsong. Även Drott är klara för elitserien efter seger med 31-27 mot Hallby efter en jämn match.

Guif vann första kvalmatchen med 38-19 och det såg då ut som om det skulle bli en promenadseger för Eskilstunalaget, men i returen i måndags tycktes det som om Guif underskattade ett hungrigt Västerås. Guif förlorade matchen med 25-24 inför snopna Eskilstunabor i Västeråshallen.

Men Guif var revanschsugna efter förlusten och visade i den tredje och avgörande matchen att Eskilstunalaget är bättre. Redan i den första halvleken visade Guif stor moral och spelaren Jimmy Jansson peppade publiken på sitt personliga sätt och tände laget och publiken. Det var jämt i tio minuter då det stod 3-3. Sedan drog Guif ifrån och ledde med 20-5 i paus.

- Siffrorna berättar skillnaden mellan lagen. De hade hemmaplan och publiken med sig. De var tända till tusen efter förlusten i måndags. Vi hade inte kraften kvar att ge dem en match till, säger ex-Guifspelaren Peter Luksic, som dominerade i Västeråshallen, men hade svårare i Eskilstunahallen.

Guif:s match mot Västerås var den sista för Alexsandar Svitlica, som blir proffs i Spanien nästa säsong.

- Han vill mest i alla matcher och på träningarna och ska all heder för sina insatser idag, säger Andrés Kristjánsson, sportchef i Guif, som bekräftar att Svitlica blir proffs.

- Vi fick låna honom ett år till. Han var på väg förra året också, men fick en liten lönehöjning och stannade kvar.

Andrés Kristjánsson sammanfattar säsongen:

- Vi är inte nöjda med att kvala. Vi är för stark trupp för att vara här, men det är bara knyta nävarna till nästa säsong. Vi håller på att bygga upp en ny organisation kring a-laget och så har vi en generationsväxling som vi inte är igenom än. Vi har också haft skador.

Vad kan du säga om framtiden?

- Det kommer visa sig inom de närmaste veckorna. Vi har varit i kontraktsdiskussioner med spelarna den sista månaden. Det är klart att våra unga spelare är intressanta för andra klubbar och många av våra rutinernade spelare vill kanske spela i lag som vinner mer än vi har gjort.

Matchfakta:
Kval till elitserien herrar, andra omg, match 3 i bäst av 3

Guif-Västerås 41-18 (20-5)

Guif: Alexsandar Svitlica 13 (3), Pawel Albin 6, Johan Lindberg 5, Mattias Tholin 4, Robin Andersson 4 (1), Niklas Johansson 2, Jimmy Jansson 2, Richard Blank 2, Herdeiro Lucau, Martin Nilsson, Sasa Todosijevic.

Västerås: Peter Luksic 4 (3), Daniel Adolfsson 3, Johan Moberger 3, Mikael Karlsson 2, Tomas Tverin 2, Simon Fogbring 2, Carl Wilén, Daniel Zachrisson.

Publik: 1 501. Guif till elitserien med 2-1 i matcher.

Drott-Hallby 31-27 (13-15)

Drott: Daniel Lindgren 9, Mattias Adjovi 7, David Löfgren 7 (1), Martin Bystedt 6 (2), Tomas Eriksson, Robert Jangmo. Hallby: Anders Hedman 7, Johan Petersson 7 (2), Tom Wiksten 4, Alexander Åkerberg 3, Pål Wetterbrandt 2, Andreas Hass, Jonathan Jeppson, Mikael Lindström, Anders Litstrand.

Publik: 1 812.

Drott till elitserien med 2-1 i matcher.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista