Namninsamling för Barnkulturcentrum

Förskolorna i Gamla stan i Eskilstuna är oroliga över vad som ska hända med kommunens barnkulturcentrum. Eskilstuna har tagit fram ett förslag till ny organisation för kommunens barn- och ungdomskultur.
– Det är en sorg att man vill lägga ner institutionen Barnkulturcentrum, säger Yvonne Grip på Barnkulturcentrum.

Barnkulturcentrum arbetar med barn och ungdomar i förskolor och skolor. Barnen får bland annat lära sig drama, rytmik och bild av pedagogerna på centret och de har dessutom utställningar med ungdomarnas alster. Barnkulturcentrum utbildar även skol- och förskolepersonal.

Men nu har alltså kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna tagit fram ett förslag där Barnkulturcentrum läggs ner i sin nuvarande form.

– Det som är den stora förlusten är att splittra pedagoggruppen som sedan början av 80-talet arbetat för ett tvärkulturellt och temabundet arbetssätt mellan ämnena och försökt inspirera skolorna och det försvåras när vi delas upp, säger Yvonne Grip på Barnkulturcentrum.

I förslaget samordnas istället alla verksamheter inom barnkulturen så att drama, rytmik, dans och utställningsverksamheten flyttas till Stadsmuseet och Svenskt barnbildarkiv och bildpedagogen till konstmusset.

Enligt Torbjörn Neiman som är förvaltningschef på kultur och fritid är anledningen till omorganisationen att skapa en bättre helhetssyn och ett större fokus på barn och ungdomar i de olika delarna av förvaltningen. Genom att flytta pedagogerna till museerna hoppas han att det bra arbete som Barnkulturcentrum gör ska sprida sig i alla enheter.

– Barnkulturcentrum har haft ett speciellt sätt att arbeta, en speciell metodik och pedagogik, men vi skulle vilja att fler förvaltningar lärde sig lite av det och om det.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista