Öppet politikerbråk i landstinget

Turerna kring Landstingets nya upphandlingspolicy fortsätter. På fullmäktigemötet i tidigare i veckan drog majoriteten tillbaka sitt eget förslag om en ny policy och man skyller på oppositionen; majoriteten tyckte helt enkelt inte att oppositionen verkade förstå vad det var man debatterade. Det säger landstingets moderata ordförande Lotta Finnstorp.

- För det första så går det inte att ha en debatt i fullmäktige där 34 personer debatterar en policy, och 31 personer debatterar riktlinjer, det är två olika saker, säger Lotta Finnstorp.

Majoriteten i landstinget hade för två veckor sedan ett förslag klart på hur en ny upphandlingspolicy skulle se ut. Men efter Radio Sörmlands avslöjande att landstinget handlar varor från företag där barnarbete förkommer la man till en mening till den föreslagna policyn som sa att ”etiska och sociala hänsyn ska beaktas”.

Man gav också i uppdrag till upphandlingschefen på landstinget att se över vilka möjligheter som finns för att ställa etiska krav på företagen som man handlar ifrån.

Men oppositionen tyckte inte att den meningen var tillräcklig utan ville i sitt förslag ha en mer detaljerad beskrivning om vad landstinget får och inte får göra.

Enligt Lotta Finnstorp så hör såna detaljerade beskrivningar inte hemma i en generell policy, utan sådana regler ska man ha i enskilda regelverk. Att oppositionen lade ett sånt förslag menar hon visar på att dom inte har förstått vad diskussionen handlar om.

Fast enligt socialdemokraternas gruppledare Jörgen Danielsson handlar det inte alls om ett missförstånd utan om ren sakpolitik.

- De lägger ett förslag som egentligen inte betyder någonting ur ett politiskt perspektiv, utan de tycker av ideologiska skäl inte att man ska ställa några krav för hur kapitalet och marknadskrafterna fungerar, säger socialdemokraternas gruppledare i landstinget Jörgen Danielsson.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista