Reaktorer monteras ned trots protester

Trots oklarheter om hur stora dom radioaktiva utsläppen kommer att bli, så har kärnavfallsbolaget Studsvik utanför Nyköping fått tillstånd av Miljödomstolen att montera ned och riva sina båda forskningsreaktorer med tillhörande byggnader.

Reaktorerna stängdes av under sommaren 2005. Naturskyddsföreningen, miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning och statens strålskyddsinstitut, SSI, körs över i domen.
Mot bakgrund av att Studsvik inte kunnat visa vilken typ av radioaktiva utsläpp som kan förväntas och hur stora dom blir när de gamla reaktorerna med tillhörande byggnader monteras ned och rivs så har strålskyddsinstitutet SSI krävt att bolaget enbart ska få tillstånd att tömma anläggningen för att kunna genomföra en ordentlig kartläggning av vilka radioaktiva ämnen som kan finnas i anläggningen. Reaktorerna togs i drift år 1960 och har bland annat använts för bestrålning av radioaktiva isotoper.   
Men miljödomstolen kör över SSI - Studsvik anser att det inte går att få någon uppfattning om hur stora dom radioaktiva utsläppen blir förrän en rivning påbörjas - och på den linjen har miljödomstolen gått. 
Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har bland annat haft invändningar mot hur Studsvik vill hantera det radioaktiva avfallet från anläggningen som uppstår i och med rivningen. Bland annat så ifrågasätts det lämpliga att mellanlagra medelaktivt avfall i Studsvik. 
Men miljödomstolen har inga invändningar mot en sådan mellanlagring. 
För att minimera sina kostnader för rivningen har Studsvik haft önskemål om en rivningsperiod på 25 år - men här sätter Miljödomstolen ned foten.
I villkoren för avvecklingen sägs att reaktorerna måste börja rivas senast under nästa och ska vara avslutad år 2015. 
I och med att reaktorerna tagits ur drift så är kärnforskningsanknytningen på den gamla kärnforskningsstationen nu historia. Bland den verksamhet som upphörde i och med att reaktorerna stängdes var de uppmärksammade försöken med medicinsk bestrålning av elakartade hjärntumörer.

  1. Reporter Per Thyrén
  2. per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista