Kritik mot nytt tidningsövertag

Eskilstuna-Kuriren tar över Södermanlands Nyheter, som en del i en större mediauppgörelse. Södermanlands Nyheter ägs idag gemensamt av Göteborgs-Postens moderbolag Stampen och VLT-koncernen. Eskilstuna-Kuriren, som idag också äger Katrineholmskuiriren och Tidningen Folket, kommer nu att totalt dominera dagstidningsbranschen i Sörmland.

Socialdemokraternas ordförande i Sörmland, Hans Ekström, är inte förvånad över affären, men att han befarar att det kan påverka innehållet i tidningarna.

- Det kan ju påverka på så vis att man får en mindre spänst i diskussionen, säger Hans Ekström, ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland.

Prislappen på övertaget är satt till 380 miljoner kronor och innebär att Eskilstuna-Kuriren nu helt kommer att dominera dagstidningsbranschen i Sörmland. Men Hans Rinkeborn, VD på Eskilstuna-Kuriren, hoppas att läsarna inte ska märka av ägarbytet.

- Varumärkerna, de olika tidningarna, finns naturligtvis kvar, säger Hans Rinkeborn.

Enligt Hans Rinkeborn är de enskilda tidningarna för små för att klara framtidens utmaningar men tillsammans blir koncernen en tillräckligt stark och långsiktig tidningsmakare.

Sven Rydén, journalistklubbens ordförande på Södermanlands Nyheter håller delvis med om fördelarna men har också vissa farhågor.

- Det finns ju alltid risken med ägarkoncentration på den svenska tidningsmarknaden, att vi får allt färre och starkare ägare. Och med den här affären blir det ju bara en ägare i Sörmland, säger Sven Rydén.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista