Hård kritik mot Eskilstuna kommun

I ett anonymt brev till Eskilstuna kommun riktar en grupp anonyma socialsekreterare svidande kritik mot arbetsmarknads- och familjeförvaltningen. Lagar bryts, folk i behov av kommunens hjälp dör och lite fungerar som det egentligen ska, hävdar de. Men förvaltningschefen Bo Svärd tillbakavisar en stor del av kritiken.

För drygt ett år sedan så genomfördes en omorganisation inom förvaltningen, och sedan dess har allt enligt brevskrivarna blivit sämre.

Bland annat fungerar den samordningsenhet som skapats som en bromskloss, vilket har lett till långa väntetider för de som söker hjälp menar socialsekreterarna, som fortsätter med att beskriva hur de anser att kommunen bryter mot lagen, eftersom uppföljningar och utredningar nu inte görs inom den lagstadgade tiden. Kommuninvånare har redan fått sätta livet till på grund av att de inte får den vård de behöver menar de.

Omorganisationen har även lett till att trycket och arbetsbelastningen på socialsekreterarna ökat, med flera sjukskrivningar och frivilliga uppsägningar som följd, menar man i brevet. Enligt socionomerna är det i desperation som de nu vänder sig utanför organisationen med sin kritik. De hävdar att varken förvaltningsledning eller politiker verkar ta frågan på allvar.

De socialsekreterare som står bakom brevet skriver att de är många men att de vill vara anonyma eftersom förvaltningschefen tidigare bestraffat de medarbetare som kommit med synpunkter.

Förvaltningschefen i Eskilstuna, Bo Svärd, tillbakavisar alla anklagelser om att det förekommer bestraffningar om anställda säger vad de tycker. Han tillbakavisar också anklagelserna om att kommunen efterforskar källor när någon är kritisk.

Han hävdar att det är ett fåtal socialsekreterare som står bakom det anonyma brevet och han är kritisk till att de inte först diskuterat frågorna med facket och ledningen.

– Min inställning är den att jag tycker att det är tråkigt att vi inte kan träffas och diskutera dessa frågor, jag är öppen för en sådan debatt, säger Bo Svärd.

När det gäller omorganisationen på förvaltningen så har den enligt Bo Svärd diskuterats många gånger och den är väl förankrad, enligt honom. Han säger att han har viss förståelse för kritiken.

– Man kan ju begripa den (kritiken) också, vi har ju varit utsatta för väldiga påfrestningar här med omorganisationer och ekonomiska neddragningar, säger Bo Svärd.

Klara Johansson och Anders Molin
klara.johansson@sr.se
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista