Moa samarbetar med myndigheter

Vilket ansvar har kvinnojourer för att kontrollera kvinnans trovärdighet när hon söker hjälp? Den frågan har blivit aktuell när tre jourkvinnor i Tranås och en rektor nu står åtalade för att ha hjälpt en kvinna och två barn att gömma sig, trots att kvinnan inte hade vårdnaden om barnen. Rättegången har engagerat många kvinnojourer i landet, som menar att en fällande dom gör deras arbete omöjligt.

Men kvinnojouren Moa i Eskilstuna tycker det mest bekymrande är att barnen tvingades leva gömda under flera års tid. Så ska det inte behöva vara, menar Katarina Andersson, verksamhetsledare på Moa.

– Det finns jättemånga bra kanaler i det svenska samhället, med myndighetskontakter, socialhjälp, advokater och så vidare, där kvinnojouren kan vara en guide för kvinnan att få rätt stöd och hjälp, för att slippa vara gömd under så lång tid.

Kvinnan i det småländska fallet hade anklagat sin tidigare man för sexuella övergrepp mot barnen, men den anmälan la polisen ner. I stället fick pappan vårdnaden. Kvinnan flydde då med barnen och med hjälp av kvinnojouren höll hon sig undan i sex års tid.

Rättegången har stor betydelse för kvinnojourernas arbete. Vissa menar att det är en förutsättning att kvinnorna blir trodda, utan att det görs några efterforskningar, även om vårdnadstvist ligger i bakgrunden. Men på Moa och många andra kvinnojourer i Sörmland, försöker man alltid hitta en lösning tillsammans med myndigheterna.

– Det finns en massa olika möjligheter med kontaktpersoner, kontaktombud och så vidare, så det finns möjligheter att lösa även en mycket svår situation, säger Katarina Andersson. Det viktigaste är att det är lösningar som är för barnets bästa.

Du tror inte att en sådan här situation skulle ha uppstått i Sörmland?

– Jag har svårt att se det.

Den 11 maj kommer domen om fallet i Tranås.

 Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista