Tjuvjakt på säl trots tillåten skyddsjakt

Tidigare i veckan inleddes skyddsjakten på säl och nu är det möjligt att skjuta säl även från båtar, något som tidigare varit förbjudet. Men trots det har det förekommit illegal jakt på säl längst Östersjökusten, menar sälforskaren Olle Karlsson på Naturhistoriska riksmuseet. Han säger att man länge känt till tjuvjakten.

– Dels har vi exempel på att man har hittat djur som helt tydligt är skjutna och slaktade på diverse olika platser, säger Olle Karlsson. Dessutom har vi mycket kontakt med observatörer långs kusten och de rapporterar också fynd av djur som är slaktade och skjutna. Men hur stor omfattningen är kan vi inte svara på.

De kan inte heller säga exakt var utmed kusten den här tjuvjakten förekommer. Olle Karlsson säger att det inte rör sig om så många fall som de får reda på, men det finns ett mörkertal, eftersom det här inte är nåt man pratar om.

Gemensamt för områden där det har hittats tjuvjagade sälar är att det är i områden där det finns mycket säl, framförallt från Östergötlandskusten och uppåt. Det är inte svårt att avgöra om en slaktad säl är illegalt skjuten, för djur som skjuts lagligt måste provtas och proverna skickas in till Naturhistoriska riksmuseet.

– Är djuren slaktade illegalt så ser vi att man har tagit skinn och kött och att resten är kvarlämnat och då vet vi att de djuren inte är skjutna på legal väg, säger Olle Karlsson.

I Sörmland får tio sälar skjutas i årets skyddsjakt, som började i måndags.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista