Åklagarbeslut om ölbryggeri kritiseras

Turerna fortsätter kring ölbryggeriet Nils Oscars i Nyköping. Enligt åklagaren var det inget brott att starta produktionen innan miljöinspektionen var gjord. Därför tänker miljökontoret kräva en överprövning av åklagarens beslut.

Företaget startade sin ölproduktion i höstas utan att miljökontoret först fått slutbesiktiga lokalerna utifrån livsmedelslagen. När inspektionen väl gjordes på bryggeriet hittades brister i omklädningsrummet, något som krävde åtgärder innan ölproduktionen fick starta igen.

Men miljöåklagaren la nyligen ner förundersökningen mot bryggeriet med motiveringen att det bara var en mindre överträdelse att starta produktionen.
– Vi hade ju varken chans att kontrollera varken anläggningen eller egenkontroller fullt ut innan dom drog igång produktionen för att kontrollera att den verkligen uppföljde alla lagstiftningens krav, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköping.

Enligt Kristina Dellrud så påpekade miljökontoret vid flera tillfällen förra våren och sommaren att ingen produktion fick starta på Nils Oscars förrän lokalen var slutbesiktigad, trots det började ölproduktionen utan att miljökontoret underrättats.

Under några veckor pågick öltillverkningen utan att tillstånden var klara och cirka 30-tusen liter, motsvarande 60 tusen burkar öl hann ut på marknaden innan kommunen stoppade produktionen. Vid besiktningen kom då fram att omklädningsrummet inte var i sin ordning, vilket enligt miljökontoret innebar risk för att konsumenter utsattes för onödiga risker.

Efter några dagar rättades felen till och produktionen kunde återupptas. Men miljökontoret anmälde det inträffade till åklagare som startade en förundersökning. Men miljöåklagare Christer Pettersson ansåg alltså att överträdelsen var ringa och la i slutet av mars ned förundersökningen utan att väcka åtal.

Miljökontoret anser att om det blir sista ordet så skickar det ut felaktiga signaler som kan få fler livsmedelsproducenter att strunta i dom lagar och regler som finns.

– Då säger åklagaren en sak här i Nyköping som vi som inspektörer inte tycker stämmer med lagstiftningen. Vi måste ju kunna kontrollera att det verkligen uppfyller lagstiftningens krav innan man drar igång, säger Kristina Dellrud.

Miljöåklagare Christer Pettersson har inte varit anträffbar på grund av semester.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista