Basta är ett föredöme för hela landet

Basta arbetskooperativ utanför Nykvarn, där man tar emot missbrukare, fortsätter att växa. Regeringen använder Basta som ett föredöme för sitt arbete med att ta hand om människor som hamnat utanför, och att sätta dem i arbete.

Åsa Wihlborg från Strängnäs har bott på Basta i tio år, och hon menar att Basta mycket väl kan utvecklas till att ta emot andra grupper än bara missbrukare:

– Ja, det skulle kunna vara långtidsarbetslösa, ungdomar som är på väg kanske, invandrargrupper. Alltså, det finns ju många olika grupper som lever i utanförskap där jag tror att den här formen där även Basta tittar på möjligheter att dra in dem i den här typen av verksamhet.

Startade 1994
Basta arbetskooperativ har funnits sen 1994 och startade med italienska San Patriano som förebild- tanken är att missbrukare genom delaktighet i framförallt sitt arbete ska hålla sig borta från drogerna- här finns ingen terapiverksamhet.

1994 var man fem personer idag ingår 100 personer i Basta- som finns utanför Nykvarn men också i Borås.

Vill få in fler grupper
Den borgliga regeringen använder Basta som ett föredöme och vill liksom Åsa beskrev också se att fler grupper kan få komma in i så kallade sociala företag.

Yvonne är sin andra period på Basta- hon var här 1 år och 4 månader tidigare men gick tillbaka till amfetaminet under ett år:

– Och det året var bara en längtan tillbaka, det var så. För jag kände att det här var ett jättebra ställe för mig, men det blev fel helt enkelt.

Idag jobbar yvonne på hundpensionatet- just idag har dom 32 hundar att ta hand om och gå ut och gå med:

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista