"Läkarbrist problem för cancerpatienter"

Det fortsätter att vara brist på läkare på Mälarsjukhusets onkologavdelning. Cancerpatienter måste därför åka till Uppsala för att få strålningsbehandling. En anledning är läkarbristen men Jan-Erik Westlin, versamhetschef på Mälarsjukhusets onkologklinik i Eskilstuna, menar att just det är ett problem som det just nu inte går att lösa.

- Alla rekryteringsförsök är nästan dömda att misslyckas, eftersom de vi vill ha, erfarna doktorer, har slagit ned bopålarna någon annanstans, säger Jan-Erik Westlin.

Bröstcancerpatienterna kan välja att bo på ett patienthotell i Uppsala under strålbehandlingen. Behandlingen tar ungefär fem veckor, familjen får man träffa på helgerna. Jan-Erik Westlin ser inte det som något problem för patienten men det gör däremot Arja Leppänen.

- Personligen tycker jag det var väldigt skönt att kunna gå hem varje dag, jag blev väldigt trött av behandlingen, säger Arja Leppänen.

Arja Leppänen drabbades av cancer 2004. Efter både cellgiftsbehandling och strålning är Arja idag frisk. Just att få vara hemma med familjen under strålbehandlingen var något som hon satte stort värde på.

Jan-Erik Westlin hoppas och tror att läkarbristen på onkologen ska vara borta om drygt ett år.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista