Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om ersättning vid attraktiv strand

Publicerat tisdag 15 oktober 2002 kl 06.54
Kustområdet Källvik i Trosa kommun är åter föremål för en dispyt. Den här gången gäller det en förlängning av den allmänna bryggan. Marken ägs av företaget Källviksstrand, som kräver betydligt mer i ekonomisk ersättning för att upplåta sin mark än vad Vägverket, som ska utföra ombyggnaden, går med på.
- Vi har haft underhandskontakter där vi inte har varit överens om ersättningsformen. I vårt fall är det en intrångsersättning som man alltid tar fram i samband med utbyggnad av allmän väg eller brygga. I normalfallet ger vi ersättning med två kronor per kvadratmeter, säger Bengt Larsson arbetar med samhällsplanering på Vägverket. Men markägarna, företaget Källviksstrand vill ha betydligt mer än några kronor i ersättning, berättar Bengt Larsson, även om han inte vill gå in på specifika summor. "Inga kommentarer" Från Källviksstrands sida vill man inte kommentera ärendet innan regeringen fattat sitt beslut, men har skriftligen till Vägverket gjort klart att man förväntar sig att bli kompenserade, inte minst för att det är ett attraktivt strandläge. Och strandläget har varit kärnan i flera tvister runt Källvik det senaste året. Bland annat vill Källviksstrand bygga tolv stora nya bostadshus. Målet är att skapa en "sörmländsk kustby". Det ärendet är ännu inte avgjort. Den allmänna bryggan ägs av Vägverket, men marken och vattnet där bryggan ligger är en del av den fastighet som tillhör företaget Källviksstrand. En utbyggd brygga är på inget vis något som Källviksstrand skulle behöva ersättas för, menar Bengt Larsson på Vägverket. - Om vi lägger dit en brygga med ökad bryggkapacitet med en kostnad på en halv miljon så ökar ju det attraktiviteten för hela planområdet, säger Bengt Larsson på Vägverket, som menar att markägaren borde räkna med det i kalkylerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".