Allt svårare leva som elöverkänslig

Att leva som elöverkänslig blir alltmer komplicerat i vårt trådlösa samhälle. Människor som är sjuka bor granne med dem som välkomnar den nya tekniken och det blir svårt att leva utanför. Lotta drabbades av elöverkänslighet 1997.

Läkarna hade gett henne diagnosen depression men hon tyckte att det var nåt som inte stämde.Efter ett tag kom hon på att hon blev sämre på olika platser i lägenheten där familjen bodde då och genom kontakter med elöverkänsligas förbund så har hon till stor del ställt sin egen diagnos.

För hos vårdpersonalen möts hon ofta med tvivel om hon säger att hon är elöverkänslig. Det finns inga vetenskapliga bevis heter det ofta.

I takt med att samhället blir allt mer trådlöst så blir det svårare att leva som elöverkänslig, även om kommunen där Lotta bor försökt att få bort strålningen av det trådlösa bredbandet på vissa platser, det säger Henric Sörblad, kommunstyrelse moderate ordförande i Gnesta.

Men trots dessa försök så har situationen inte blivit bättre för Lotta. Det finns så mycket annan strålning som kommunen inte kan göra något åt, från 3G master och flygplan bland annat, menar Lotta.

Politikern Henric Sörblad är tveksam till att inrätta strålningsfria zoner. Men Lotta skulle i första hand vilja se att man kan bygga någon form av billigt boende i strålningsfria zoner, men trots allt sätter hon sitt största hopp till tekniken.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se