Skiftande klimat för företagandet

I dag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga rankning av företagsklimat i landets kommuner. I Sörmland placerar sig Trosa kommun i topp på en 37 plats och i botten ligger Katrineholm på plats 281.

Undersökningen baseras på bland annat statistik över företagande och utbildningsnivå och dessutom på en enkätundersökning där företagsledare fått betygsätta sina hemkommuners arbetsklimat. Daniel Portnoff är kommunstyrelsens ordförande i Trosa kommun och han förklarar varför det är ett så bra företagsklimat i Trosa.

– Egentligen så handlar det i grund och botten om att man inser att man kan påverka det lokala företagsklimatet som politiker. Alltså vi ska vara lätta att ha att göra med som kommun, när man som företagare behöver ha kontakt med oss. Vi ska också ha positiv inställning till företagande, säger han.

Ni hamnade ju trea på rankingen årets raket, ni har förbättrat er med hela 108 placeringar från förra året. Vad är det ni har gjort annorlunda i år?

– Alltså vi har ju haft en historik i Trosa där vi hade bra placeringar i de här företagsrankningarna. Sen har vi under förra mandatperioden haft en vänsterallians som styrde Trosa och där företagsklimatet helt enkelt inte prioriterades och det avspeglas också av att man åkte utförsbacke i rankingen.

– Det vi har gjort direkt efter valsegern nu i höstas, i den borgliga alliansen, det är att återföra företagarfrågorna på agenda igen och börja jobba med det igen, konkret. Det har betalat sig i den här rankingen.

Katrineholm placerade sig alltså sämst av Sörmlands nio kommuner. En av de tio sämsta i landet.

Conny Petrén är näringslivschef i Katrineholms kommun och han tror att det dåliga resultatet är en effekt av att flera elektronikföretag la ned sin verksamhet i Katrineholm 2001. Men nu ser han ljust på framtiden.

– Det är en stor tanker att vända på och vi känner att den är på väg åt rätt riktning. Vi har ju sett liknande orter som har gått på en sån smäll och där har man ju tagit ungefär fem till tio år på sig innan man vänt skutan.

– Så jag tror vi ligger väl i jämförelse med de orter som har drabbats av samma saker om man säger så.

Vad ska ni förbättra nu inför framtiden?

– Det är att jobba tillsammans med företagen. Att alltså inte komma med bra förslag som har gjorts vid skrivborden eller vid ett möte, utan att man gör det i dialog med näringslivet och där har vi skapat oss olika arenor där vi nu hoppas och tror en hel del inför framtiden, säger Conny Petrén.

Nina Mittjas
Nina.mittjas@sr.se