Säkrare att arbeta på landets tivolin

Det ska bli säkrare att arbeta på landets tivolin. Efter förra årets dödsolycka på Parken zoo i Eskilstuna, där en anställd omkom, har Arbetsmiljöverket skärpt reglerna för de anställdas säkerhet. Ali Diba, som kör berg- och dalbana på Parken Zoo i Eskilstuna, där man har gjort en del förändringar inför årets säsong, tycker att det är bra med den höjda säkerheten.

– Säkerheten är ju en viktig punkt här i parken. Karuseller är roliga men också farliga, säger Ali Diba, som kör berg- och dalbana på Parken Zoo.

Förra året dog en anställd på Parken Zoo när han gick in på spåret på en berg- och dalbana för att rensa bort skräp samtidigt som attraktionen kördes.

Risken för att något liknande ska hända i år på nåt av landets tivolin är mindre eftersom det har kommit nya regler för personalens säkerhet berättar arbetsmiljöinspektören Stefan Wistrand.

Tidigare har säkerhet på tivolin mest handlat om åkarnas säkerhet, och mindre om personalens säger Stefan Wistrand, trots att det varje år inträffar olyckor även för dem. Men från och med i år måste alla tivolin bland annat göra riskanalyser för dom olika attraktionerna och se till att personal aldrig ger sig in i en attraktion som är igång. Tappar en besökare en vante eller kamera under en karusellfärd ska det finnas rutiner för hur man plockar upp den, exempelvis genom att stänga av hela anläggningen eller att man gör det först när hela nöjesfältet har stängt för dagen.

Nu ska tivoliägarna informeras om de nya bestämmelserna och sen ska arbetsmiljöverket ut och granska om de följs.

Stefan Wistrand är glad över att han och hans kollegor nu har tydligare regler att arbeta med under sina inspektioner.

– Det blir en markant förbättring, säger Stefan Wistrand.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se