Vägpirater oroar lastbilschaufförer

Det sista halvåret har plundringen av långtradare ökat markant längs den Sörmländska delen av E4an. Stölderna innebär en oro för de chaufförer som sover i långtradarna, berättar chauffören Jan-Erik Nyman.

– Det är inte så trevligt att ligga där eftersom det är obevakat, säger Jan-Erik Nyman.

Men hur känns det, känner du dig osäker med de här ligorna?

– Ja, på vissa ställen förstås kan vara rädd för att det blir inbrott. Det är förstås bättre om man ligger flera på samma ställe.

Går det att ha larm på långtradaren?

– Det borde vara det, det skulle vara det bästa. Kanske någon har det, som har nya grejer. Men alla har det inte, det vet jag inte.

Jan Erik Nyman har kört lastbil i 35 år och säger att situationen blivit alltmer orolig med åren, just med tanke på att stölder på flaken blivit allt mer vanligt.

Men polisen i Nyköping hoppas nu att de här stölderna av lastbilslaster som ökat markant det sista halvåret ska upphöra. Det eftersom polisen i Stockholm har sprängt en liga och hittat mycket av det som stulits längs den sörmländska delen av E4an.

Men Tomas Tellebro vid Nyköpingspolisen menar att det lika bra kan vara så att någon annan liga istället hakar på trenden och den osäkra situationen för chaufförerna och deras lastbilar håller i sig.

John Persson är på väg längs E4an norrut och har stannat över natten på Nyköpingsbro. Även han sover helst i klunga med andra långtradare:

– Ja, det försöker man också att göra istället för att ta en ensam parkering längs vägen för det känns ju som risken är lite större då, för vägpirater och så, säger han.

Känns det som att oron för vägpirater som du kallar dom, har ökat?

– Ja, det har det ju gjort, för tidigare hörde man mest såna historier från östländer och så där. Men nu har det blivit mer och mer här hemma i Sverige, säger Johan Persson.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se