Sörmlänningar vill ha energisnåla fönster

Många sörmlänningar har börjat byta ut sina gamla fönster till nya energieffektiva treglasfönster. Och att spara energi är ett sätt att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Mats Gustavsson bor med sin familj i ett 70-talshus i Katrineholm. De har just bytt ut sina gamla tvåglasfönster mot treglasfönster, vilket familjen hoppas spara flera tusen kronor på.

Att byta ut sju fönster och två dörrar har kostat familjen runt 100 000 kronor. Men 10 000 får de tillbaka från länsstyrelsen, genom ett bidrag som har en här omgången har funnits sen den första januari i år.

Drygt 70 sörmlänningar har ansökt sedan dess. Enligt energimyndigheten kan man spara runt 3000 kronor om året i en normalstor villa, om man byter till energieffektiva treglasfönster.

Och det är just husets så kallade skal, det vill säga väggar, tak, golv och just fönster, som är det viktigaste att se över, om man vill spara energi, det säger Anna Forsberg på Energimyndigheten i Eskilstuna.

Enligt Anna Forsberg är det viktigt att minska på energiförbrukningen bland annat för att det är ett sätt att minska på utsläppen av miljöpåverkande gaser.

Förutom att spara energi tror Mats Gustavsson att de nya fönstren ska öka värdet på huset.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se