Allt fler byter energisystem i sina hus

Att byta uppvärmningssystem i sitt hus kan vara ett sätt att bidra till minskade utsläpp och en bättre miljö. Sedan januari förra året har drygt 160 sörmländska hushåll bytt från direktverkande el till ett vattenburet system som till exempel bergvärme eller biobränsle. Sveriges Radio rapporterar den här veckan om klimatförändringarna.

Jenny Lind bor med sin familj i ett hus från 20-talet, i Bälgviken söder om Eskilstuna. De har bytt från direktverkande el till en pelletspanna och räknar med att spara omkring 15 000 kronor om året på det här.

- Det är kostnaden som gjort att vi valt att byta till något billigare, säger Jenny Lind.

Familjen Lind har nyligen installerat en kombipanna ute i ett förråd, där man kan elda med pellets, alltså hoppressade träspån, och ved. På så sätt värms vatten upp som leds vidare till husets olika ledningar för värme och varmvatten. Men de har också köpt fyra solfångare som ska upp på taket inom kort. De ska kunna ge varmvatten i alla fall under våren och sommaren, har familjen tänkt.

Sammanlagt har de betalat runt 250 000 kronor men får tillbaka nästan 40 000 i bidrag från länsstyrelsen. Pengarna tror Jenny Lind kommer att betala sig i längden.

Om man nu vill byta värmesystem, från olja eller el till något annat. Vilket är då mest miljövänligt? Det går inte enkelt att svara på menar Anna Forsberg på Energimyndigheten i Eskilstuna, eftersom det beror på var man bor och förutsättningarna just där.

- Jag skulle inte vilja säga att det finns bara ett enda uppvärmningssystem som man kan välja för minskade utsläpp, utan det finns flera, säger Anna Forsberg på Energimyndigheten i Eskilstuna.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se