(Kd) Sörmland kritisk till ny abortlag

Ska utländska kvinnor på besök i Sverige kunna göra abort här? Ja, föreslår regeringen, men Kristdemokraternas ordförande i Sörmland, Kjell Eldensjö, är kritisk till den förändring av abortlagen, som regeringen föreslår.

– Man kör över lagar i andra länder, till exempel Polen. Där är man starkt emot att det här ska införas och att man då ska kunna ta kvinnor från Polen, som utför aborter i Sverige. Sen tycker jag att man utvidgar på något sätt aborträtten, istället för att man ska försöka få ner antalet aborter, så blir det fler aborter istället.

I världen är det enligt Amnesty International omkring 70 000 kvinnor som dör av osäkra aborter. Är det inte bra då om Sverige kan hjälpa till att förhindra det?

– Jag vet inte om det kommer att bli så väldigt många som får hjälp utav detta. Det är ju närmast länderna runt omkring oss, här i EU. Jag tror nog att det inte är så många illegala aborter som det talas om. Jag tror inte heller att de kanske är så dåligt utförda i de länderna, som det kanske är i andra håll i världen.

 Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se