Upprepad kritik mot Ergonomicentrum

Kritiken växer mot Ergonomicentrum i Eskilstuna. Företaget har tidigare kritiserats hårt för sitt bemötande av patienterna och nu kommer ytterligare kritik.

Caroline Berglund sjukskrevs för nio år sedan, i samband med foglossning. Under en ny sjukskrivningsperiod i höstas skickades hon till Ergonomicentrum för utredning. Där blev hon så illa berörd att hon gick in i en svår depression efter besöket.

– När jag kom ut därifrån så kändes det som någon hade slagit en slägga i huvudet på mig.

Det är inte bara Caroline som har sådana upplevelser med sig från Ergonomicentrum. Totalt har Ergonomicentrum dragit på sig 15 anmälningar på fyra år till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. I många fall liknar kritiken den som Caroline framför.

– Det är inte bara jag som upplevt den här mannen på samma sätt. Det är inte jag som har inbillat mig saker. Jag fick börja hos en kurator för att försöka komma över mina möten. Jag hade inte några sådana problem innan jag kom till Eskilstuna.

Men Marianne Gröntoft, chef på Ergonomicentrum, menar att kritiken är obefogad.

– Det är klart, när de kommer till oss, så har de inrättat en tillvaro där de inte har tid för arbete. Det kan vara att man har köpt hus utomlands, man har kanske köpt hästar eller börjat spela golf och då klagar man naturligtvis.

Caroline, kommer du själv att göra en anmälan?

Ja. Jag har funderat på det sen jag kom hem i oktober, men jag har inte orkat.

Häromdagen kallades Marianne Gröntoft till Försäkringskassans huvudkontor för att diskutera hur företaget bemöter sina patienter. Vad som kom fram av det mötet är oklart.

 Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se